Get Adobe Flash player

Φωτογραφίες 2018

ursatrail logo 2018

Βίντεο με στιγμιότυπα από τον Ursa Trail 2018

videos

logo vall del congost 2018 web 1

Ο καιρός στο Μέτσοβο

ursatrial-logo

Το φετινό έπαθλο του «Ursa Trail – Στα χνάρια της αρκούδας» εμπνεύστηκε και σχεδιάστηκε από την Καφέ Αρκούδα, το μονοπάτι της, τον βιότοπό της και την παράδοση του Μετσόβου στα ξυλόγλυπτα. Είχα την τύχη, να συναντήσω πολλές φορές αρκούδα και μάλιστα στο συγκεκριμένο μονοπάτι, που διεξάγεται ο αγώνας. Έτσι προσπάθησα να αποτυπώσω στο έπαθλο την προσωπική μου εμπειρία. Μέσα από την κατασκευή επιδίωξα να αποτυπώσω την «παρουσία» της.
Medicore

Όπως γνωρίζουμε, η καφέ Αρκούδα είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό στην Ευρώπη. Ζει 20 με 25 χρόνια, είναι ιδιαίτερα ευφυές και ευκίνητο ζώο και αποτελεί σύμβολο δύναμης, άγριας ομορφιάς και μοναχικότητας. Το σώμα της καλύπτεται από πυκνό καφέ αδιάβροχο τρίχωμα. Έχει τριγωνικό κεφάλι, μικρά μάτια και αυτιά και μικρή ουρά. Κυκλοφορεί το ξημέρωμα, το σούρουπο και τη νύχτα. Όταν μάλιστα ο χειμέριος ύπνος της διακόπτεται, συχνά φτάνει μέχρι τις αυλές των σπιτιών για εύρεση τροφής , όπως αναφέρουν κάτοικοι του Μετσόβου.

Το Μέτσοβο, λοιπόν, βρίσκεται στην οροσειρά της Πίνδου και σε υψόμετρο 1000 με1300 μέτρα. Περιβάλλεται από μικτά δάση κωνοφόρων(πεύκα, έλατα) και φυλλοβόλα (οξιά),κάτι που αρέσει ιδιαίτερα στην καφέ Αρκούδα, αλλά και σε εμένα τον ίδιο, που περπατάω καθημερινά στο μονοπάτι της.

Επίσης θα ήταν άδικο να μην αναφερθώ και στην πολιτισμική και πολιτιστική παράδοση του Μετσόβου, γιατί το ξύλο και η πέτρα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής, γεγονός που αποτυπώνεται και στην επαγγελματική δραστηριότητα των περισσοτέρων, εφόσον αρκετοί ασχολούνται με το ξύλο ως πρώτη ύλη μέχρι και την τελική του επεξεργασία. Το ίδιο συμβαίνει και με την πέτρα, η πλειοψηφία των σπιτιών είναι πετρόχτιστα και οι περισσότεροι δρόμοι πλακόστρωτοι.

Συνεπώς, ο αγώνας, το μονοπάτι της αρκούδας αλλά και η παραδοσιακή «γκλίτσα» του Μετσόβου με ενέπνευσαν, ώστε να συνδυάσω την τέχνη με την παράδοση ,τον άνθρωπο με το φυσικό κάλλος της περιοχής και να δημιουργήσω το φετινό έπαθλο του «Ursa Trail -Στα χνάρια της αρκούδας».

Επιμέλεια-Φροντίδα
Νικόλαος Δασούλας
Ξυλογλύπτης

epathla 2017 1

epathla 2017 2

epathla 2017 3

epathla 2017 4

epathla 2017 4

 

ΜΕΤΑΛΛΙΑ  ΝΙΚΗΤΩΝ “ METSOVO URSA TRAIL 2017”

Τα μετάλλια των νικητών του φετινού αγώνα Ursa Trail 2017 ,αποτυπώνουν το χνάρι της αρκούδας από το μονοπάτι της! Είναι κατασκευασμένα από συνδυασμό δύο ειδών πηλού (λευκό και μαύρο) και δουλεμένα στο χέρι ένα-ένα χωρίς καλούπι, για αυτό το λόγο κανένα δεν μοιάζει μεταξύ τους, και ψημένα σε καμίνι στους 1100 βαθμούς Κελσίου!

Η βάση τους είναι ξύλινη για να δοθεί έμφαση και στο ξύλο , που είναι σήμα κατατεθέν της περιοχής του Μετσόβου. Η καλλιτέχνης Κατερίνα Τέρτση-Χήτα είναι κεραμίστρια και μέλος της ομάδας «Συν…τεχνίτες πηλού» που εδρεύει στα Ιωάννινα, και είναι σύζυγος του συμπατριώτη μας και εθελοντή Χήτα Παύλου.

epathla 2017 6

epathla 2017 7

epathla 2017 8

Οι χορηγοί μας

Share This